Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Jeden musí z kola ven aneb výborný špionážní film

Petr Hamšík / 9.12.2013
Jeden musí z kola ven aneb výborný špionážní film

Ostře řezaný špionážní thriller s exkluzivní hereckou sestavou. 

Žánr špionážních snímků bývá často spojován především s postavou neohroženého britského agenta Jamese Bonda či jeho aktualizované verze v podobě stále unikajícího Jasona Bournea. Filmová adaptace novely Jeden musí z kola ven (1974) spisovatele Johna le Carrého ale ukazuje svět zpravodajských služeb v trochu jiném světle.

Jeden musí z kola ven / FOTO: AerofilmsPodstatné nejsou prvky v podobě rychlého sportovního auta a martini s vodkou, mnohem důležitější jsou šanony piné odposlechů a nudní rozvědčíci s hnědavými aktovkami. Snímek režiséra Tomase Al-fredsona, jenž dříve zaujal svým teenagerovským hororem Ať vejde ten pravý (2008), se podobá nekonečně natahované struně, která může každou chvíli prasknout, a přesto od ní nedokážete odvrátit zrak.

Zpackaná budapešťská operace ukončuje kariéru šéfa britské zpravodajské služby (John Hurt), s nímž do vynuceného důchodu odchází i zkušený George Smiley (famózní Gary Oldman). Penzionovaný stárnoucí rozvědčík záhy dostává tajný úkol - na nejvyšších místech MI6 se skrývá sovětský agent vynášející přísně tajné informace přímo do náruče KGB. Smiley se musí obejít bez zázemí úřadu a jen s pomocí dosud sloužícího agenta Petera Guillama (Benedict Cumberbatch) odhalit zákeřného zrádce.

Jeden musí z kola ven / FOTO: AerofilmsRežisér Tomas Alfredson se zcela v souladu s předlohou zaměřuje na samou podstatu špionážní práce, tedy shromažďování informací, jejich porovnávání a vytváření hypotéz. Mlčenlivý Smiley postupně skládá střípky událostí, jež jsou divákovi předkládány v rámci několika retrospektiv a které odhalují či naopak zamlčují motivace jednotlivých postav. Režisér dokáže skvěle vybudovat napětí i při zdánlivě nedynamických scénách a postupně vytváří atmosféru plazivé nedůvěry. Sedmdesátá léta skrytá za šedozeleným oparem cigaretového kouře jsou zdánlivě jasně rozdělena mezi „zlý" východ v podobě hrdinova alter ega, šéfa KGB Karly, a „kladný" západ.

Jeden musí z kola ven je špionážním dramatem ze staré školy, které stojí na skvělých herec-kých výkonech a pečlivě budované atmosféře. Přestože finální odhalení těžko vyrazí dech, kouzlo snímku spočívá právě v procesu bádání, které je těsně před koncem. Doufejme, že se podobně fascinující filmové podoby dočkají i zbylé dvě knihy z Carrého knižní trilogie.

 

Tinker Tailor Soldier Spy / VB, FRA, NĚM, 2011 / Tomas Alfredson / 127 minut hrají Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Ciarán Hinds a další / HBO - v pondělí 9. 12. od 2:00

 

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe