Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

TOP 09 předala v Praze 3 moc levici

8.10.2013
TOP 09 předala v Praze 3 moc levici

Počet zastupitelů vítěze komunálních voleb v Praze 3, kterým se v roce 2010 stala TOP 09, již několik měsíců kolísá mezi dvanácti a devíti členy. V rozhádané místní buňce této strany to podle všeho pořádně vře. Straničtí kolegové knížete Schwarzenberga z Prahy 3 nejdříve vyloučili ze strany dva své tehdejší zastupitele a také radní. Poslední měsíce se starostka Vladislava Hujová společně s předsedou zastupitelského klubu TOP 09 Simeonem Popovem pokoušela ze strany odstranit dalšího kritika – zastupitele Rostislava Rubíka. 

Vyloučený nevyloučený

Pětapadesátiletý intelektuál s docentským titulem Rubík své členství ve straně nejprve v červnu 2012 sám pozastavil. Následně byl vyloučen jak z klubu zastupitelů, tak i ze strany, aby posléze byly všechny tyto kroky zrušeny a mohl tak být znovu členem TOP 09. Hlavním důvodem pro jeho „exemplární“ vyloučení ze zastupitelského klubu i ze strany se stal jeho postoj ke koalici TOP 09, Ž(N)S a ČSSD, která ovládla žižkovskou radnici v létě minulého roku. Tehdy totiž nepodepsal novou koaliční dohodu. Přes řadu peripetií a odvolání ke smírčímu výboru TOP 09, který všechna „obvinění“ vyvrátil, Rostislav Rubík nikdy oficiálně nepřestal být členem strany, i když jej starostka Hujová veřejně označila za „vyloučeného“ člena. Když s ním dnes hovoříte o komunální politice v Praze 3, cítíte v jeho hlase zklamání. „Do TOP 09 jsem vstupoval, protože to byla strana s čistým listem, která měla ohromnou šanci dát politice něco nového. To se bohužel v Praze 3 absolutně nestalo. Podle mě se tu TOP 09 současným postupem totálně zdiskreditovala a svůj volební výsledek sama devastovala,“ vysvětluje Rostislav Rubík.

 

RubikV kolonce politická příslušnost na webových stránkách městské části se u vašeho jména pořád něco děje. Střídá se tam statut „nezařazen“ s informací o pozastaveném členství v TOP 09. Poslední informace hovoří o tom, že jste členem TOP 09. Jak to tedy je?

Jsem stále ještě právoplatným členem TOP 09, ale má to své peripetie. Na stránkách úřadu se často odráželo pouze zbožné přání skupiny lidí soustředěných kolem pana Simeona Popova, kteří dlouhodobě usilovali o mé demonstrativní vyloučení. Vloni 5. června jsem přerušil své členství z jediného důvodu, který mi stanovy umožňují. Nezávislý výkon funkce zastupitele podle složeného slibu považuji totiž za neslučitelný se stranickou příslušností ve straně TOP 09. Konkrétně jsem vyslovil zásadní nesouhlas s nucením k účelovým pomluvám původního koaličního partnera včetně vyloučení dvou kolegů ze strany, a to pouze proto, že marně upozorňovali na nelegální činnost starostky. Nesouhlasil jsem také s různými tresty za neuposlechnutí stranického diktátu při hlasování a projevu na jednáních zastupitelstva.

 

Můžete svůj postoj popsat detailněji?

Je tomu tak proto, že odmítám porušovat slib daný voličům. Tedy těm, kteří mě zvolili proto, abych pro naši obec a její občany něco pozitivního vykonal, a nikoli slepě a poslušně plnil příkazy. Odmítám se podřizovat stranickému nátlaku, který má kolikrát čistě politické zabarvení. Možná se jedná o přání nebo příkaz úzké skupiny lidí z vyšších míst, které ani neznám. A o Prahu 3 jim asi nejde. Málokdo vůbec tuší, co dalo práce starostku Hujovou přesvědčit, že se rekonstruované domy budou privatizovat obratem a nikoli s dlouhým zpožděním, aby si lidé nejdříve za vyšší nájem rekonstrukce „odbydleli“.

 

Tím chcete říci, že v místní TOP 09 neprobíhají demokratické procesy, ale je řízena kýmsi tajemným ze zákulisí?

To bychom se museli vrátit až k počátkům. K tomu, jak byly například sestavovány kandidátky pro minulé komunální volby. Několik našich členů odešlo, když zjistili, že neprobíhají žádné primární volby. Tehdy prostě byla někým sestavena kandidátka a my ostatní jsme s tím buď souhlasili, nebo nesouhlasili. Došlo i na dotaz z „pléna“, kdo vlastně určil, že Vladislava Hujová bude kandidátem TOP 09 na starostku, že o tom nikdo nehlasoval. A protože tento dotaz zůstal bez odpovědi, tak se pár lidí zvedlo a odešlo s tím, že v takové straně být nechtějí. Mimochodem, starostka si své kolegy do rady vybírala sama. Pokud však někdo začne již po několika měsících spolupráce kohokoli šikanovat a zasahovat do jeho pravomocí, je to zásadní manažerské selhání a pravděpodobně i bossing (šikana zaměstnanců či kolegů ze strany nadřízeného – pozn. redakce). A pokud je kdokoli ve vedoucí funkci v některých situacích veden pouze osobními antipatiemi, je to neprofesionální, trestuhodné a naprosto neomluvitelné.

 

RubikVy jste pozastavil členství v TOP 09 v době, kdy vaše strana vypověděla koaliční smlouvu na radnici s ODS a převzala vedení radnice s levicovými stranami v zastupitelstvu, konkrétně s ČSSD a Žižkovem (nejen) sobě. Proč?

Předně jsem s tímto krokem nesouhlasil přesto, že jsem jej jako jediný při sestavování původní koalice v roce 2010 prosazoval. Po dvouletých zkušenostech však nesouhlasím s hysterií kolem ODS, protože tak, jak jsem poznal jejich práci, musím říci, že občanští demokraté nevedli radnici úplně špatným způsobem. Nápad na vytvoření holdingu akciových společností s různým zaměřením činnosti jeho jednotlivých společností byl prozřetelný. Už jen proto, že holdingové společnosti měly být připraveny nahradit fiskální výpadek svými zisky v době, kdy budou klesat příjmy radnice, a to nejen z privatizace. Na radnici jsme nastupovali s tím, že chceme řadu věcí pozměnit ve prospěch městské části, nikoli je rozbít úplně a pouze z politických důvodů. Jak jsem se osobně za ty dva roky koaliční spolupráce s ODS přesvědčil, nebylo nic, na čem bychom se nemohli smírně dohodnout a následně i vykonat. Za mého působení ve finanční, investiční a dopravní komisi rady Městské části Prahy 3 jsem například dosáhl s většinovým souhlasem zásadní změny, a to už v listopadu 2011 (!). Jednalo se o řízení práce akciové společnosti Investiční a rozvojová Praha 3. Nebýt blokace starostky v radě a pana Popova v představenstvu této společnosti, mohla být už nyní Investiční a rozvojová přínosem pro Prahu 3. V dnešní době má TOP 09 koalici s dvěma levicovými stranami, ztratila úplně většinu v radě, takže je téměř nemožné cokoliv konstruktivního domluvit i při prosazování našeho původního programu. Prakticky jsme tak předali veškerou moc levici a radikálům. Vezměte si jen příklad Nákladového nádraží. Komu prospěje taková kulturní památka bez investora? Dopadne stejně jako nádraží pod Vyšehradem, které je památkou alespoň zaslouženě.

 

Proč to ale TOP 09 tedy udělala?

To je to, co opravdu nechápu. A nevyznám se ani v uvažování paní starostky Hujové. Pro mě z toho pouze jednoznačně vyplývá, že jí se jedná pouze o moc, a to starostenské křeslo. Ať je to, s kým chce a za jakoukoliv cenu, hlavně když jsou umlčeni kritici. Na zasedáních zastupitelstva jsme toho ostatně svědky všichni.

 

Existuje podle vás nějaké řešení?

Teď už je to tak trochu pláč nad rozlitým mlékem, protože za ten rok, který zbývá do příštích voleb, už se toho moc udělat nedá. To, co bylo třeba připraveno nebo i vykonáno za ty dva uplynulé roky, tak to nová koalice stačila za rok pohřbít. Bohužel si myslím, že teď neexistuje nějaký dobrý recept. Už nám jen zbývá, abychom to nějakým způsobem přežili a snažili se po volbách s novým obsazením ve vedení Prahy 3 zachránit to, co se ještě dá.

 

Proč tedy v TOP 09 pořád jste?

Já nemám rád fráze a zištné přeběhlictví. V TOP 09 zůstávám možná z jednoho důvodu. Poznal jsem řadu lidí, kterým jde také o věc a nikoli o politikaření a vlastní prospěch, a s nimiž by proto bylo možné něco konstruktivního vykonat. Pokud se tedy přestanou například bát vyslovit svůj názor veřejně. Možná i čekám, kdy se někdo třeba z vrchního vedení TOP 09 začne zajímat také o názory zdola a začne s námi trochu komunikovat. Já jsem z toho osobně velice zklamaný, ale pořád si říkám, že jako nová strana, která má řadu nových tváří, máme svůj potenciál. Ale když bilancuji: co se, probůh, udělalo pozitivního na vládní úrovni? Čeho jsme dosáhli v resortech, které jsme měli na starosti? Třeba v kultuře. Nebo si vezměte nijak nezdůvodněný rozsah církevních restitucí. Co jsme vykonali ve zdravotnictví a sociální oblasti? Říkám si, jestli to náhodou nebylo na vládní úrovni způsobené také nějakou Hujovou…

 

 

CV – box

Ing. Rostislav Rubík, CSc.

Narodil se v roce 1958 na Žižkově. Původní profesí vysokoškolský pedagog a vedoucí úředník děkanátu fakulty ČVUT. Po roce 1991 spoluzakládal Společnost pro řízení a správu informačních toků v organizacích. Poté působil jako ředitel její pražské divize. Spolupracoval s několika mezinárodními organizacemi jako konzultant, podílel se jako poradce i na přípravě návrhu zákona o vlastnických vztazích k bytům pro Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Má praktické zkušenosti v různých právních a správních oblastech, mimo jiné ve správě nemovitostí.

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe