Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Cyklo (ne)cestou

25.9.2013
Cyklo (ne)cestou

Šlápnutí do pedálů, vítr ve vlasech a stoupající adrenalin při svištících sjezdech. Jízda na kole v sobě skrývá sport, oddychovou aktivitu, mnohdy však i pouhou snahu ekologicky se přepravit z místa na místo. Přestože je myšlenka cyklocesty do práce sympatická, vypravil jsem se do ulic Prahy 3 spíše jako sváteční cyklista. 

Pokud do internetového vyhledávače zadáte heslo „cyklostezky na Praze 3“, nejsou výsledky slavné. Objeví se již mediálně známá cyklostezka pod Vítkovem, která vznikla na místě bývalé železniční dráhy. Start je skrytý na začátku ulice Příběnická hned vedle železničního mostu nad křižovatkou U Bulhara, avšak jakmile se na cyklostezku dostanete, můžete s radostí šlápnout do pedálů. Několik kilometrů si užijete takřka bezstarostné jízdy! Po mostě překonáte Husitskou ulici a po úbočí Vítkovského kopce budete mírně stoupat až do tunelu, který vás vyvede na CyklostezkaKrejcárek. A to je vše! Opravdu pěkná trasa díky svému příjemnému sklonu hojně využívaná i bruslaři totiž náhle končí, ocitáme se na parkovišti hotelu a cyklosměrovka nikde. Galuskový bůh mi však seslal pomoc v podobě dalšího pedálového souputníka, jenž je lépe připraven, na parkovišti zírá do mapy a odkazuje mě na pěšinu vedoucí vzhůru do parku Na Krejcárku. „Tahle cesta vede prostě odnikud nikam,“ popisuje jinak příjemnou vítkovskou trasu cyklista.
Jízdu na kole po Praze 3 můžete označit za opravdové dobrodružství. Buď si zvednete adrenalin na velkých ulicích typu Vinohradská, Koněvova či Olšanská, kde jsou v prvních dvou případech i vyznačené cyklopruhy. Při vjezdu na křižovatky typu Flora či Želivského vám však srdce nejspíše vskočí až do krku a raději se přetvoříte v chodce vedoucího kolo přes přechod. CyklostezkaDruhou možností je odbočit do menších uliček, kde vám do směru jízdy záhy vstoupí zákeřné jednosměrky, vedoucí galusku zbytečně oklikou. A opět sesedáme z kola, nebo dokonce k jízdě využíváme (proti pravidlům) chodník. Žižkovu a přeneseně celé Praze se často vytýká, že k cyklistice není vzhledem k velké kopcovitosti vhodná. Stoupání však cyklistu nezarmoutí, při cestě zpátky naopak může jet  z kopce – problém však je, když nemá kudy. Přebarvení části silnice na pruh pro kolaře není žádným řešením.


Je na „trojce“ lepší schovat kolo do sklepa? Jistěže ne! Musíte si však předem vybrat trasu, kterou se dostanete do kolu přívětivého prostředí. Podobná cesta na Žižkově existuje a s její pomocí se můžete dostat dokonce až na Černý most a to v zeleni a jízdou okolo potůčků a rybníků. Můžete začít například na Parukářce, z níž sjedete  k Basilejskému náměstí a plynule přejedete až do parku Židovské pece. Čeká vás největší skok skrz Jarov, který si však můžete zkrátit přes vilovou čtvrť až na křižovatku se Spojovací. Zde opustíte hranice Prahy 3 – zároveň však vstoupíte do cyklisticky mnohem zajímavějších míst. Stačí vyjet na Višňovku, kterou se dostanete až k menší zahrádkářské osadě, odkud již projíždíte Hrdlořezy, které vypadají, jako kdybyste byli daleko za Prahou. Okolo vrchu v Pískovně pak projíždíte takřka lesem podél potoku Rokytka, jehož protiproud vás dovede až ke Kyjskému rybníku. Zde je však dávat pozor na cestu – pěšina mě „vyplivla“ v zanedbaném areálu, který již delší dobu opanují bezdomovci, jak ukázalo i surrealistické zátiší v podobě roztrženého lehátka, hlavy panenky a polorozevřeného deštníku. Na webových stránkách ŽL zveřejníme mé GPS putování včetně videa, abyste také nezabloudili.
 

CyklostezkaCesta zpět může vézt z Višnovky třeba přes ulici Na Balkáně, kde pojedete po jedné z mála oficiálních cyklostezek, jež profrčí zahrádkářskou osadu a záhy zmizí doprava směrem do Karlína. Zdravý rozum však velí jet stále v před, minout bazén na Pražačce, vyjet až do parku na Vítkově a sjezdem se vrátit na začátek naší cesty po cyklostezkách. Milovníci galusek by tak měli být vytrvalí a snažit se prosadit více tras, kde nemusíte mít strach, že vás každou vteřinu srazí auto. S rodinou totiž po ulici typu Olšanská asi jen tak jezdit nebudete.

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe