Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Deset let slizu, soft porna, béček a El Santa

Petr Hamšík / 26.2.2014
Deset let slizu, soft porna, béček a El Santa

Milovníci „otrlé“ kinematografie mohou jásat – již deset let je s nimi Festival otrlého diváka, který letos oslaví kuláté výročí. Přehlídka filmového (ne)vkusu, bizarností a podivných slepých uliček filmu nabízí každý rok počátkem března to nejlepší, co se líbilo jejím dramaturgům. Už od úterý 4. do neděle 9. března můžete ocenit, co pro vás tým Čeněk-Flígl-Šaroch-Tesař vybrali. 

Festival otrlého diváka 2014„Budeme zaříkávat božstva padesátkových sci-fi naivit,sedmdesátkového artistního porna, osmdesátkových akčních nesoudností, moderních giallo reinkarnací, nadčasových spirituálních úletů i věky přesahujících zvrhlostí,“ předjímá jeden z dramaturgů Jiří Flígl. Letošní ročník nesoucí se na vlnách desetiletých oslav a téma „Duchovna“ má speciálnímu publiku „otrlce“ opravdu co nabídnout. Jak zdůrazňuje Antonín Tesař, tak mezi klíčovými slovy festivalu jsou libůstky jako satan, VHS, JCVD aneb Jean-Claude Van Damme, motorovky, pojídání zvratků i výkaů, ektoplasma tromorganické potraviny, vraždící popcorn, kladivo, giallo a pojem nejvíce pro otrlé – Zdeněk Troška.

Festival otrlého diváka 2014Festival otrlého diváka tradičně nabízí jak aktuální lahůdky, které z neznámých důvodů čeští distributoři přehlédli (jak mohou minout skvosty jako Návrat do atomového gymnázia, část 1 !!!), či starší archivní lahůdky jako je legendární Robot-monstrum z roku 1953, které už v uputávce láka na destrukci země a ladnou krásku v rukách mostra. V rámci VHSkové nostalgie bude promítnut i dokument o tomto fenoménu Přetoč to! (2013), poctou krvavým giallo filmům je pak Podivná barva slz tvého těla (2013). Mezi dramaturgy se vpáčil i Aleš Stuchlý se svým Stuchlým okénkem, do něhož vybral policejná komedii Hovadný fízlové (2013) režiséra Quentina Dupieuxe, jenž je v hudebním světě znám především jako Mr. Oizo. Aneb Marilyn Manson v roli šikanovaného puberťáka.

Festival otrlého diváka 2014Jean-Claude Van Damme sice předvádí roznožky na potkání, jako tomu bylo před nedávnem v reklamě na kamiony Opel. V Cyborgovi (1988) ale předvede jednu z nejúžasnějších – na festivalu bude snímek navíc uveden v režisérském sestřihu.

Meditační snímek pro masochisty – tak označuj dramaturgové snímek Jednorozený (1990) – filmový debut režiséra E. Eliase Merhigeho, který se vyžívá v brutalistních alegoriích, přepálených černobílých kontrastech a podmanivé atmosféře. Po zhlédnutí tohoto filmu už váš život nebude jako dřív!

Festival otrlého diváka 2014„Thajská černá magie je rozhodně otrlejší disciplína než její západní blíženkyně,“ říká dramaturg Antonín Tesař, „žádné dovádění při měsíčku s kozlem či sbírání bylin, ale spíš šéfování neposlušné bandě oživlých Festival otrlého diváka 2014krokodýlích lebek nebo rituální pojídání cizích zvratků.“ Takový bude i snímek Černá magie: boxerovo znamení (1983) o thaiboxerovi, který se stane mnichem, aby mohl porazit zlého čaroděje. No a kde je ten Zdeněk Troška? Kultovní film Smrtelná kořist (1987) totiž oplývá režií českého znění právě od Zděňka, kdy hlavní postave ztvárněnou naturščikem steroidů Tedem Priorem proůjčil hlas Jiří Pomeje.

„Zatímco jiné festivaly usilují o to diváky co nejvíce pasivizovat, FOD se stal hrdou baštou interaktivity i poslední výspou simultánního překladu, koneckonců diváka máme přímo v názvu akce,“ podotýká další z dramaturgů Petr Šaroch. Jednou ze složek festivalu jsou totiž i interaktivní zážitkové projekce, kdy diváky oblaží šaškové počmáraní při sledování Klaunů zabijáků z vnějšího vesmíru (1988), v rámci Robot-mostra (1953) pak budou imunizování vesmírnými kalcinátorovými paprsky smrti a po závěrečném narozeninovém filmu Růžoví plameňáci (1972) se těště na Hnědý (s)raut.

 

Festival otrlého diváka 2014Soutěž

Festival otrlého diváka pořádá i soutěž o nezapomenutelné tematické ceny. V neděli 9. března před slavnostní narozeninovou projekcí filmu Růžoví plameňáci (Pink Flamingos, USA 1972) budou oceněna tři nejvydařenější či nejnápaditější přání Otrlcovi k desátým narozeninám. Přání, ať už ve formě textu, fotek nebo linků na videa mohou diváci zasílat na mail info@otrlydivak.cz.

 

Kino Aero / od 4. do 9. března 2014 / www.otrlydivak.cz / program naleznete ZDE

 

 

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe