Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Miminka na věži mají občanku!

Jan Kalous / 9.7.2015
instalace

Vypadají jako batolata, ve skutečnosti jsou to už puberťáci s nárokem na občanku. Laminátová miminka, lezoucí nahoru i dolů po žižkovské věži slaví 15 narozeniny. Na žižkovský vysílač byla totiž instalována na přelomu milénia v rámci projektu „Praha - evropské město kultury 2000.“

Žižkovský televizní vysílač bez soch miminek kontroverzního výtvarníka Davida Černého si dnes už jaksi nedokážeme představit. Málokdo však ví, že jejich instalace na dominantu metropole byla jen dočasná. Expozice byla součástí oslav Prahy, jakožto evropské metropole kultury, a po skončení oslav byla miminka zase odstraněna. Po nezvykle velkém hlasu veřejnosti, u které sklidilo ztvárnění žižkovského „kosmodromu,“ coby prolézačky pro batolata porušující gravitační zákony, mimořádně kladný ohlas, se však sochy vrátily zpět na vysílač již v roce 2001.

„Z dálky působí jen jako nějaký hmyz, ale jejich rozměry jsou rovněž gigantické - každé měří několik metrů,“ popisuje tento výtvarný počin architekt Zdeněk Lukeš, který se architektuře Prahy 3 věnuje ve svých publikacích.

Ohlasy na instalaci však nejsou jenom pozitivní. Miminka jako estetický zločin figurují například i ve zdůvodnění serveru Vitualtourist.com, který pražský vysílač ocenil jako druhou nejošklivější stavbu světa. „Žižkovská věž je už sama o sobě dost ošklivá, ale malé lezoucí děti od výtvarníka Davida Černého ji z ostudy proměnily v něco, z čeho se vám opravdu zatočí hlava,“ napsal tento renomovaný internetový magazín zabývající se světovou architekturou.

Pokud byste si chtěli miminka prohlédnout z blízka, máte dvě možnosti. Jejich bronzovou podobu najdete ve třech kopiích na Kampě, černého laminátového sourozence pak na střeše přízemní garáže na dvorečku Žižkovské radnice na Havlíčkově náměstí.

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe