Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Nová galerijní čtvrť

10.10.2013
Nová galerijní čtvrť

Ze Žižkova se stává čtvrť zaslíbená galeriím. K řadě dosavadních výstavních prostorů se totiž aktuálně přidal další – a ne ledajaký. Jedná se o jednu z nejprestižnějších soukromých galerií dneška – Hunt Kastner, která do Bořivojovy ulice přesídlila z Letné. 

Nedaleko v Křížkovského ulici č. p. 10 se nachází další respektovaná komerční instituce, Drdova Gallery, čímž vzniká velmi pozoruhodný výstavní tandem, který je ještě umocněn synchronizací obou galerií. Výstavy v nich budou probíhat ve stejných intervalech (ty současné do 19. října), takže se nabízí jejich společné navštívení, zvlášť když jsou zdarma. A co je k vidění?
Hunt KastnerPrvní výstava galerie Hunt Kastner na nové adrese představuje umělce Basima Magdyho, který pochází z Egypta, tedy destinace pro nás poněkud exotické, aspoň co se týče moderního výtvarného umění. Jde o Magdyho vůbec první prezentaci v České republice a lze na ní spatřit jak starší práce na papíře, tak zbrusu nové vizuální projekce. Název výstavy Budoucnost obyčejných zázraků napovídá, že jejím hlavním tématem je právě to, co přijde. A podle egyptského umělce to patrně nebude nic moc skvělého. Kvaše a další práce na papíře zobrazují na jedné straně balistické rakety, vesmírné sondy nebo tajemné, pestře barevné krystalické struktury, na straně druhé ale vidíme i běžné lidské postavy s balonky. Futuristický nádech je tak retardován každodenností, kterou symbolizuje všední oblečení postav.


Hunt KastnerProjekce diapozitivů se snímky vulkanických krajin ze španělského ostrova Lanzarote pak působí jako záběry z postapokalyptické budoucnosti. Snímky totiž byly upravovány pomocí různých chemikálií, čímž nabyly místy podivné barevnosti a rozmazanosti. Sedmiminutové video s názvem Křišťálová koule následně věští vizi budoucnosti, která se skládá z dobře známých prvků přítomnosti. Střídání zpomalených i těkavých obrazů podbarvuje enigmatická hudba, všední vyznění budoucnosti podporuje černobílé provedení filmu. Magdy vidí budoucnost jako cyklické opakování, v němž není místa pro přehnaně utopické naděje. Zrcadlí tak zklamání, jež ovládlo egyptskou společnost poté, co se nenaplnila očekávání po revoluci v roce 2011.


Hunt KastnerO pár kroků dále, v galerii Drdova, narazí návštěvník na audioart Václava Stratila, uznávaného tvůrce starší generace, jemuž s realizací pomáhal slovenský hudebník Panáčik. Výstava sestává ze čtyř vyvýšených reproduktorů, z nichž se line hudební podklad a tři Stratilovy hlasy vzájemně se mísící v neuspořádanou montáž. Stratilova řeč se realizuje ve výkřicích, popěvcích, šepotech a obsahuje vedle množství vulgarismů i latinu, básnické obrazy nebo vědeckou terminologii. Výsledná směs pak nejčastěji působí jako slovní zvracení a naštvané spílání, jež odpovídá provokativnímu názvu instalace Mrdat. Galerie k příležitosti výstavy vydala v omezeném počtu také CD se Stratilovými předchozími nahrávkami a originální kresbou svastiky.


Galerie Hunt Kastner / Bořivojova 85, P3 / www.huntkastner.com


Drdova Gallery / Křížkovského 10, P3 / www.drdovagellery.com


Obě výstavy do 19. října

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe