Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Žižkov nebyl jen dělnickou čtvrtí

Pavel Trojan / 15.2.2014
Žižkov nebyl jen dělnickou čtvrtí

Žižkov bývá dodnes nesprávně označován za dělnickou čtvrť.  A tak se může zdát, že události roku 1948 zasáhly na Žižkově mnohem méně lidí, než v jiných městských částech. Ale opak je pravdou, i když tu komunisté měli silnou voličskou základnu. Kromě dělníků na území dnešní Prahy 3 působilo i mnoho živnostníků, pro něž byl „Vítězný únor“ začátkem jejich konce. 

Sokol byl únorem 48 také ovlivněn / FOTO: Pavel TrojanNa rozdíl od sousedního Karlína, Vinohrad či Vršovic, nebyla na Žižkově konce čtyřicátých let žádná větší továrna, kterou by bylo nutné rychle znárodnit. K začleňování živnostníků a malých firem do výrobních družstev začalo docházet až v pozdějších letech. Dědeček Jana Červinky, spolumajitele firmy Rolety-Červinka-Žižkov, fungující od roku 1898, se po únoru ´48 musel s celou firmou začlenit do výrobního družstva NAPAKO. Krátce poté zemřel na infarkt. Mnoho unikátních výrobních nástrojů nenávratně zmizelo ve šrotu. Po navrácení domu zpět do rodinného vlastnictví si potomci původních majitelů museli dokonce odkoupit vlastní vybavení výrobny, které kdysi pořídili jejich předci.

Historie domu u vchodu do Karlínského tunelu číslo popisné 288 s 

Dům odborových svazů / FOTO: Filip Singer

 

pravděpodobně nejstarší žižkovskou hospodou U Slovanské lípy, kopíruje s jemnými detaily události začátku padesátých let. Tehdejší nájemce Jan Strnad hospodu předává pod Komunální podnik Hotely a restaurace v únoru 1950 a samotný dům je kvůli díky komplikovanějším vlastnickým vztahům znárodněn v roce 1955 a poté o tři léta později.

Sportovní a spolkové činnosti byly také únorem ´48 silně ovlivněny. Žižkovský Sokol byl proti své vůli v roce 1952 sloučen s jednotou Sokol Tesla Strašnice, čímž vzniklo noví uskupení s názvem Sokol Tesla Strašnice, národní podnik, závod J. Hakena. K hlavní budově Sokola na Koněvově číslo popisné 929 z roku 1872 byla v sedmdesátých letech minulého století přistavena posilovna a na vrchu Vítkově vybudováno fotbalové hřiště.

Restaurace U slovanské lípy

Málo známou kapitolou této doby je přejmenovávání žižkovských ulic. A tak vznikla ulice Koněvova nesoucí jméno maršála Rudé armády (dříve Poděbradova), dále Kalininova, pojmenovaná podle tehdejší titulární hlavy Sovětského svazu (dnes Seifertova) či Baranova (dříve Vratislavova). Tyto nové názvy získaly ulice už po konci války a dnešní Vinohradská toto pravidlo mimochodem potvrzuje, protože změnila svůj název hned několikrát. Od roku 1884 se jmenovala Jungmannova, dále Fochova (1920), Schwerinova (1940), poté opět Fochova (1945), následně Stalinova (1946) a nakonec  Vinohradská (od roku 1962). Samotný rok 1948 tedy nehrál v její historii velkou roli. Jakoby jména mnohých ulic odkazovala na to, že k přebírání moci komunisty u nás docházelo už podstatně dříve.

Dům odborových svazů / FOTO: Filip SingerNa bývalé „Kalinince“ se nachází nejzajímavější, milovaná i nenáviděná, funkcionalistická stavba v naší čtvrti, takzvaná „Kachlíkárna“, neboli Dům odborových svazů, dříve Penzijní ústav. V roce 1951 byl totiž celý tehdejší penzijní systém administrativně přidělen československým odborům, a tak tato budova z poloviny třicátých let sloužila nejprve Ústřední radě odborů, později Revolučnímu odborovému hnutí (ROH) a dnes Českomoravské konfederaci odborových svazů. Poslednímu majiteli už, právem či neprávem, zůstala.

Asi nejznatelnější a zdaleka nejen politickou změnu zaznamenal při přechodu k totalitě Národní památník na Vítkově. Od předválečného hrdého symbolu legionářské tradice, spojeným s hrobem neznámého vojína, se účelově proměnil na delegační vitrínu s mumifikovaným Gottwaldem, „ozdobenou“ mohutnou pěticípou hvězdou. Po dvaceti letech od pádu komunismu sledujeme nesmělou přeměnu tohoto místa z hrobky komunistických pohlavárů na památník hluboce spojený s událostmi prakticky celé naší státnosti, často tak těžké k pochopení nejen dnešní generací.

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe