Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Radnice odmítá zdůvodnit veletoče kolem obecních společností

Již přes dva měsíce odmítá žižkovská radnice zdůvodnit strategické veletoče kolem struktury obecních společností, které spravují obecní majetek za stovky milionů korun. Na otázky Žižkovských listů starostka

čtěte více
Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Hujová je třetí nejoblíbenější starostkou metropole

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) je třetí nejoblíběnější nejvyšší představitelkou městských částí v rámci české metropole. Vyplývá to z aktuálního výzkumu agentury Phoenix research, který probíhal v červenci.

čtěte více
Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkov budou hlídat další tři kamery

Žižkovská radnice schválila rozšíření městského kamerového systému v Praze 3 o tři další stanoviště. Nově budou pod dohledem Žižkovo náměstí, Kostnické náměstí a cyklostezka u Tachovského náměstí.

čtěte více
Hrrr na ně! Na Vítkov

Hrrr na ně! Na Vítkov

Již počtvrté v novodobé historii poženou Husité z vrchu Vítkov křižáky.

čtěte více

Žižkovští literáti odstartovali ve Vozovně

Marián Žižka / 22.12.2015
Spisovatel Miloš Horanský s místostarostou Alexanderem Bellu

Nová knihovna, nové kulturní centrum – nový festival o žižkovských literátech. Ten odstartoval pod patronátem místostarosty pro kulturu Alexandera Bellu (ODS) v nově otevřeném centru Vozovna na Jarově. Seriál Literáti z naší čtvrti představí dílo třinácti žižkovských autorů napříč generacemi.

Seriál odstartoval 11. prosince besedou se spisovatelem a dramatikem Milošem Horanským. Postupně představí v třinácti výstavách, komentovaných vycházkách či přednáškách třináct žižkovských umělců. Budou mezi nimi JAROSLAV FOGLAR, LADISLAV FUKS, HERMÍNA FRANKOVÁ, JAROSLAV HAŠEK, MILOŠ HORANSKÝ, IVAN MEDEK a RUDOLF MEDEK, STANISLAV KOSTKA NEUMANN, VÍTĚZSLAV NEZVAL, JAN OTČENÁŠEK, FRANTIŠEK SAUER, JAROSLAV SEIFERT či TOYEN.

Návštěvníci premiérové akce se setkali se spisovatelem a dramatikem Milošem Horanským, který zavzpomínal také na těžké doby okupace po roce ´68. Pozvání také přijal známý výtvarník Michal Pěchouček, který zarecitoval několik autorových básní. Nové kulturní centrum Vozovna, které sídlí na adrese Za žižkovskou vozovnou 18 v Praze 3, poskytne svým návštěvníkům také možnost nahlédnout přímo ve výstavě do knih vystavovaných literátů ve zdejší Městské knihovně v Praze. Vozovna vznikla díky patnáctimilionové investici žižkovské radnice. Centrum začala Praha 3 budovat poté, co se před čtyřmi roky Městská knihovna v Praze rozhodla z úsporných důvodů uzavřít malou pobočku na Chmelnici. Po složitých jednáních se tehdejší vedení rozhodlo naopak knihovnu ve východní lokalitě městské části rozšířit v obecních prostorách v místě bývalé prodejny potravin. Vznikla tak nová knihovna s výpůjční kapacitou 15 tisíc knih. V suterénních prostorách, kde byly umístěny původně mrazáky, radnice navíc vybudovala multifunkční kulturní centrum.

„Doufám, že v nových prostorách najdou návštěvníci veškerý komfort, který potřebují, ať už se to bude týkat divadelních představení, výstav, koncertů, nebo přednášek, které plánuje městská část pořádat během příštího roku,“ uvedl místostarosta Alexander Bellu.

Festival Literáti z naší čtvrti je jedním z nich. Jeho pokračování pro širokou veřejnost je naplánováno na pondělí 18. února, kdy zde od 18:00 začíná setkání s autorkou mnoha knih pro děti i dospělé, ale i televizních seriálů a filmů Hermínou Frankovou. Ještě před tím se zde odehraje dopolední speciální akce pro děti – přednáška o „trojkovém“ spisovateli pro děti Jaroslavu Foglarovi. Akce věnovaná legendárnímu autorovi Rychlých šípů je naplánována na středu 13. ledna od 10.00 hodin.

Diskuse

Tipy na akce

Aktuality

Pokračuje rekonstrukce křižovatky Prokopova-Jeseniova

Až do 15. září budou v souvislosti s pokračováním celkové rekonstrukce a přestavby křižovatky ulic Prokopova-Rokycanova-Jeseniova probíhat v lokalitě uzavírky, omezení a změny v MHD. Zde je jejich přehled:

CzechPoint na Seifrtce od 14. 12. mimo provoz

Pokud budete potřebovat v druhé polovině prosince ověřit podpis či využít jiné služby pracoviště CzechPoint, musíte ve třetí městské části pouze do Lipanské ulice. Pracoviště v budově městské části na Seifertově ulici bude z technických důvodů do konce roku uzavřeno.

8. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 3

Úterý 22. prosince 2015 od 15.00 hodin, Žižkovská radnice, Havlíčkovo náměstí 9, 1. patro, č. dveří 126

created by Anawe